lauantai 21. joulukuuta 2013

Talvikuulumisia

Aineenopettajaopintojen perusharjoittelu on nyt kunnialla takanapäin ja olen saanut ohella kandinkin polkaistuksi käyntiin. Aiheeksi valikoitui lopulta sienten itiöemätuotannon fenologia ja tarkemmin vielä ilmastonmuutoksen vaikutus siihen. Metsäntutkimuslaitoksen MetInfo -sivuilla fenologia on kuvattu ytimekkäästi näin:

"Fenologia on tieteenala, joka tutkii biologisten ilmiöiden rytmiikkaa ja eri tekijöiden vaikutusta siihen. Suomi on fenologisen seurannan kannalta erinomainen kohdemaa, sillä vuodenajat ovat selvät ja luonnossa havaittava rytmisyys etenee monien ilmiöiden osalta keväällä aaltomaisesti etelästä pohjoiseen tai syksyllä pohjoisesta etelään."

Eli aiheessani on siis kyse siitä, milloin sienet tuottavat itiöemiä ja miten ilmastonmuutos tähän vaikuttaa.

Itse en ole lähtökohtaisesti rajaamassa aiheen tarkasteluani pelkästään Suomeen, vaan kandintyön pohjaksi valikoituneet artikkelit käsittelevät tutkimuksia eri puolilta maailmaa, lähinnä kuitenkin Euroopasta. Olen aidosti innoissani kandin kirjoittamisesta, ensimmäistä kertaa. Kaipa se kertoo jotain se. Aihe on sellainen, johon liittyy tiedepiireissä vielä hienoista väittelyäkin - lähinnä ilmastonmuutoksen vaikutusten osalta - ja sekin tuntuu mielenkiintoiselta.

Pääsin myös vihdoin sienikokoelmani kanssa yliopistolle saakka mikroskopointia kokeilemaan, ja se kyllä onnistui ihan hyvin, joten kuivaamani näytteet ovat kelvollisia. Huraa! Homma vaatii kyllä vielä harjoittelua, mutta on oikein palkitsevaa. Syksyllä synttärilahjaksi saamani Funga Nordicakin pääsi vihdoin tositoimiin! :) Sienikokoelmani asustelee tyylikkääsi kaapin päällä kenkälaatikossa. Onhan noita jo kertynyt aika kasa, etiketöintikin on pahasti vaiheessa ja minun vauhdillani näytteiden skooppailuun kuluu varmaan loppuikä. No onpahan ainakin tekemistä!

Sieniretkeily on ollut syksyn jälkeen aika vähäistä, lähinnä perinteisiä pusikkokatsauksia koiria ulkoilutettaessa. Kuvaaminen on jäänyt sitäkin vähemmälle. Itselläni ei ole laadukasta kännykkäkameraa, ja digipokkari ei kulje yleensä mukana vaan kuvattavaa tuntuu löytyvän aina odottamatta ja sattumalta. Sienten kuvailu onkin ainoa syy, miksi kaltaiseni uuden teknologian epäilijä on harkinnut hienon älypuhelimen hankintaa... :P (Edelleen ollaan vasta harkinta-asteella.)

Lopuksi talvijuurekkaita, Flammulina-sukua, josta löytyy useita eri lajeja. Näiden lajista ei ole tietoa. Kyseessä on sama sieni, kuin japanilaisten viljelemä enokitake. Talvijuurekas on siis hyvä ruokasieni - itse en kylläkään ole vielä maistanut. Viljellyt enokitaket ovat aikalailla erinäköisiä kuin nämä luonnossa kasvavat viljelytavasta johtuen; kalpeanvaaleita, suippoja kimppuja.



Nuoria itiöemiä; suurimpienkin lakkien halkaisija oli vain muutamia senttimetrejä.
Kuva: Jussi Vesterinen.

Kypsempiä itiöemiä. Kuva: Jussi Vesterinen.


Lähteet:

Metsäntutkimuslaitoksen verkkosivut: http://www.metla.fi/metinfo/fenologia/

Pertti Salo, Tuomo Niemelä & Ulla Salo 2006: Suomen sieniopas. WS Bookwell Oy. Porvoo.

Vesterholt, J.2012: Flammulina P.Karst. - Kirjassa: Knudsen, H. & Vesterholt, J. (toim.), Funga Nordica: Acaricoid, boletoid, clavarioid, cyphelloid and gastroid genera: 327-329. Nordsvamp, Kööpenhamina. 1083 s.




P.S. Blogini on muodostumassa niin sienipainotteiseksi, että "Pohjakerroksessa" taitaisi olla vähän osuvampi nimi...?!?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti